BEACH HOUSE   West Vancouver, BC    The Beach House is situated on a bay guarded by a breakwater. It is set in a developed landscape and ties to the beach over a broad stair. The concrete building is quietly set into a steep bank. The roof top blends into the landscape and faces the beach, local islands, and distant Vancouver Island. The lofty interior spaces, primarily in white, are washed with natural light providing exhibition space for art in a casual beach side setting.    Architect: Nick Milkovich Architects  Date: 2005
       
     
  CANADA HOUSE   Vancouver, BC  Design Architect: Nick Milkovich Architects Inc.  Design Consultant: Arthur Erickson  Production Architect: LDYW Architects  Date: 2009    Canada House residential buildings were the home of the Canadian Olympic Team during the 2010 Games. The buildings are located on the waterfront at the north-west corner of the Millennium Water development on South East False Creek in Vancouver. The site is bounded by bicycle and pedestrian trails on three sides and the artery Athletes Way on the south side, which is the only vehicular access to the site. The complex is divided into two volumes located along the east and west boundaries of the land.  The distribution of the program into two separate buildings created a large sunny courtyard with a reflecting pool and a light sculpture. The court is the unifying element of the project and serves as access for pedestrians and vehicles.  The sculptural volumes of the two buildings is caused by the rotation of the floors from one floor to another. This movement allows for greater sunshine in the garden to the west of the site and reduces shadows on the nearby bike path. The dynamic silhouette of the buildings is enhanced by the coating of glass and stainless steel fish scales that senses light and creates interesting shadows.
       
     
  COURTYARD HOUSE   Vancouver, BC    This mid-century modernist house was built in 1956 on a ¾ acre site in Vancouver, BC, Canada. The site slopes gently to the north with views to Howe Sound and the Coast Mountain Range.    The original house was designed as a sixty foot square single storey plate centered by an open square glazed courtyard. The north wall with sixty feet of floor to ceiling glazing opened the house to the views and provided the main connection to the immediate site. The 1956 version had wonderful scale and magical light quality. Its structure was steel and Douglas fir with red cedar siding.    The mandate of the addition and renovation to the three bedroom residence was to provide new office studio space, a guest suite, with intention to preserve the scale and light qualities of the original building and increase the experience of the large site. The house was to also exhibit a growing modern art collection.    The west and east wings of the house have been extended to the south yard. A reflecting pool between the two wings, spilling out of the new landscape, becomes part of a strong axial composition connecting the living spaces, the inner courtyard, the swimming pool, and the ocean and the mountains to the north.    The exterior cladding is a rain screen of broad yellow cedar boards laid horizontally emphasizing both the length of the single storey structure and its intimate connection to the land. The interior is a simple palette of grey concrete floors and white painted gypsum board walls, respecting the simple detailing of the original house, much of it preserved in the courtyard and the north wall glazing systems. The custom designed millwork is lightly stained wood to harmonize with the floors and walls.    Client anonymous  Design team: Nick Milkovich Architects  Date: 2008  Size: 470 m2
       
     
  MUSEUM OF GLASS   Tacoma, Washington, USA      The Museum of Glass will be a museum of the 21st Century – an experiential museum – dynamic, spontaneous and evolving. The vision statement for the museum is: “ we visualize a center that pulses with life, light and fire. It is a place of discovery, surprise, collaboration and joy that transforms the visitor as profoundly as fire transforms glass.”  It will be a museum where creativity will be celebrated and will be visible for the public to watch, learn and participate in.    The Museum of Glass will be approximately 75,000 square feet. It will contain glass workshops and an artist studio, exhibition spaces, permanent collection display area, a retail area for the sale of handmade glass art and books, food services area, library, theater and classrooms.    The Museum’s programs have been designed to give the broadest experience possible to people of all ages and levels of knowledge. The mandate of the Museum of Glass is to recognize the importance and excellence of glass art as a major international art form and to provide a forum for the open and free discussion of artistic creativity. Its  Exhibition Program  will be varied in content and presentation, offering visitors divergent opportunities to explore glass art.    The heart of the Museum will be the  Workshop Amphitheater  where, through the roar and heat of the furnaces, the public will watch the dynamic process of glass art creation unfold. Internationally renowned artists will be invited to participate in an  Artist-in-Residence Program , which will allow the public a unique window into the “behind the scenes” aspect of glassmaking by some of the world’s finest. An  Internship Program  will assist and promote emerging artists by providing, for a nominal fee, recent graduates or young professionals with the facilities to develop their art. These young artists will also assist in our  Hands-on Educational Programs  and develop important communication skills by interacting with the public and school groups.      Architects Nick Milkovich Architects with Arthur Erickson    Associated Firm Thomas Cook Reed Reinvald     Client  Museum of Glass Board of Trustees     Area  75,000 square feet     Date  2002
       
     
  PORTLAND HOTEL   Vancouver, BC  Architects: NIck Milkovich Architects with Arthur Erickson  Date: 1999  Size: 55, 000 square feet  The Portland Hotel is a ten-storey government funded social housing project located in one of the oldest parts of Vancouver. The 86 suites cater to the 'hard to house', a group which faces a multitude of challenges including chronic mental illness, drug and alcohol dependency, HIV/AIDS, and extreme poverty.  The design is intended to compliment the existing vernacular of the area while a simple palate of materials responds to the requirement for low maintenance and durability. Exterior finishes are primarily buff coloured architectural concrete with aluminum cladding and glazing frames. The interiors have exposed concrete walls and ceilings and polished concrete floors over a radiant heating system.  To promote a sense of community in the building, a variety of communal spaces are provided to compensate for the small single-occupancy suites. The suites are furnished with built-in maple veneer furnishings that incorporate storage and each residential floor has a shared kitchen/lounge and a laundry room. Since there are few park-like spaces in the downtown eastside, the landscaped courtyards of the Portland Hotel are unique areas of respite for the residents
       
     
  ROUNDHOUSE TURNTABLE PLAZA   Vancouver, BC  The Roundhouse Turntable Plaza is a conservation rehabilitation of an historic public plaza at the Roundhouse Community Arts & Recreation Centre.  The client brief mandated the project protect, promote and enhance the existing character and heritage values of the Turntable Plaza while introducing more contemporary but historically compatible elements to animate the Plaza and create a stronger sense of place.  Architect Nick Milkovich Architects Inc.  Landscape Architect Phillips Farevaag Smallenberg
       
     
  WATERFALL BUILDING   Vancouver, BC    The concept of the scheme was to provide simple, elegant spaces that had the maximum natural light available and provided a “blank palette” for the tenants to customize, as they desire. The client wanted the tenants to be free to create spaces that would reflect their lifestyles. The other important concept was to engender a “community spirit”, which is why all the units are grouped around a south facing light filled inner courtyard that is private, but connected to the street.    The development comprises Artist Live/Work Studios, commercial retail space and a restaurant, grouped around a large courtyard with two levels of parking below grade. The studios are based on an interlocking unit plan that allows every studio to have a 16-foot high clear space and exposure in two directions, either north/south or east/west giving every studio natural through-ventilation. The 16-foot high section of the studio is fully glazed with sliding doors that open to French balconies. The construction of the studios is sandblasted concrete that is left exposed on the interiors. The finishes are robust: galvanized steel, stainless steel, steel mesh and concrete. The floors of the studios have radiant heating installed under a polished concrete topping.    The studios are broken into four major blocks that take into account the slope of the site and help to define the inner courtyard. There is a large 65-foot opening between the street and the inner courtyard. The underside of the opening is curved and a 40-foot long curtain of water flows from the centre of the curve into a large reflecting pool underneath that helps bounce light up into the opening, making it more welcoming. Two glass elevators reach the landscaped roof terraces providing a dynamic experience of the inner courtyard and city views to the north.    Directly across from the opening, there is a large glazed wedge-shaped restaurant that is landscaped with white roses tumbling down the sides. The courtyard is simply landscaped with deer ferns, moss gardens, cherry trees and grass planted between concrete pavers.      Architects: Nick Milkovich Architects with Arthur Erickson    Area: 65,000 square feet    Date: 2001
       
     
  WEST VANCOUVER RESIDENCE I   West Vancouver, BC  Architect: Nick Milkovich Architects Inc.  Date: 2012  Size: 7,000 sq ft  Awards: Jack Sigurdson Award for Excellence in Design of Architectural Woodwork; AWMAC BC Awards of Excellence.  The project site is a steep waterfront lot in West Vancouver: from street frontage to waterline, granite rock formations slope down 75 feet. Facing south across Burrard Inlet, the site offers spectacular views to downtown Vancouver, Stanley Park, Point Grey and UBC, and west to Vancouver Island. At the shoreline is a small, private sandy beach.  The client was interested in commissioning an ecologically-sustainable residence of large, open spaces that would also include a dedicated painting studio. The residence is distributed into three buildings – a garage, a main residence, and an art studio – all arrange around a drive court.  The house is organized vertically, divided into three levels bridging from the driveway to the waterfront terraces. The entry foyer on the upper floor opens to the living room below and offers glimpses of the shoreline, leading visitors down, away from the master bedroom. The main floor contains all public areas: living and dining rooms, kitchen, library, and family room. A guest suite, office, and wine cellar are located on the lowest level. Each of the three levels of the waterfront elevation is set back on a large deck and is, in turn, set back from the next horizontally, making for a stepped formation. From the lower floor, a series of terraces provides a link to the sandy beach. The art studio rests among the rock outcrop at the highest point of the site. All roofs are planted green and all building conditioning is designed to be self-sustaining.
       
     
  WEST VANCOUVER RESIDENCE II   West Vancouver, BC  Architect: Nick Milkovich Architects Inc.  Date: 2018  Size: 4,700 sq ft  This new house is an uphill counterpoint to the downhill cascading terraces of the client’s first house, reaching the edge of the sea. Both houses seem as if born of their rocky sites. The new house was situated to feature a rock outcrop and engage available views from the city to Point Grey, and surrounding natural landscape.  Expansive decks along the south side provide direct outdoor space to all the rooms along the south view side, as well as shading to the full height opening glass walls.  A two-storey glass atrium space acts as a lantern to the north landscaped garden, containing privacy hedges of laurel and evergreen magnolias, ground covers, and a grove of birch trees highlighting the vertical entry hall. The hall containing the stairs to the upper and lower levels becomes a window to the north garden, becoming dramatic with night lighting.  The front entry door within the glass enclosed entry hall is a two-storey panel of burnished stainless steel containing the 10’ high front door. The garage door off the entry court is also clad with the same stainless steel panels. The burnished panels have an irregular mottled red to amber colouring which harmonizes with the landscape.  The north entry court defined by the perimeter hedges and cedar fencing is a pattern of concrete and soft landscaped ribbons. The base of the birch trees which announce the glass enclosed entry hall is seeded with flat black stones to contrast the white bark of the trees, which when lit at night are part of the interior.  The south yard features the rock bluff that guards to the road is featured and augmented with trees and shrubs that will provide seasonal colours and is again highlighted at night when the distant views are not as available. The south pedestrian access is composed of concrete and stone ribbons engaging the adjacent landscape.  The new building is a minimalist composition expressed in the structural clarity of concrete, cross laminated timber (CLT) panels and steel columns. The side walls of exposed warm coloured concrete provide privacy to the nearest neighbouring residences east and west. The CLT panels floating over slender steel columns are the floors and roof structures with the underside exposed as the finished ceiling. The 10’ wide panels are spaced marking the structural rhythm and activity areas of the main living level, a subtle pause in the landscape, an experience of connection with the near and the distant.